Een bijzonder schoolgebouw van architect Ingwersen aan de Vlaardingenlaan Afdrukken

 

Nieuw-West met andere ogen

De Westelijke Tuinsteden bestaan in 2012 zestig jaar. Een goed moment om stil te staan bij de interessante locaties en architectuur die het gebied rijk is. Aflevering twee van deze rubriek, verzorgd door vrijwilligers van de vereniging ProWest, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap.


Een bijzonder schoolgebouw van architect Ingwersen

 

Door: Norman Vervat
Erfgoedvereniging Heemschut, Commissie Amsterdam
www.heemschut.nl


Het TEC-gebouw aan de Vlaardingenlaan.

Foto: Erik Swierstra, februari 2012.


Gemeentelijke monumenten
In de afgelopen jaren is de aandacht voor het erfgoed uit de wederopbouwperiode sterk toegenomen. Niet alleen wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de betekenis van de architectuur en stedenbouw uit de jaren 1945-1970, ook worden belangrijke panden aangewezen tot monument. Zo ook in de Westelijke Tuinsteden. Door de stadsdelen Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer zijn in 2008 en 2009 in totaal meer dan 20 objecten uit de wederopbouwperiode aangewezen tot gemeentelijk monument.

Architectuurhistorische waarde
Eén van de jongste monumenten in Nieuw-West is het gebouw van het Technisch College Amsterdam (TEC-gebouw). Het is gebouwd als Christelijke MTS/UTS 'Patrimonium' (later ook bekend als 'Europa College'). De school is in 1973 gebouwd naar ontwerp van architect J.B. Ingwersen (1921-1996). Deze vanuit metrolijn 50 goed zichtbare betonnen doos lijkt op het eerste gezicht saai, maar is bij nadere beschouwing zeer interessant. Dit gebouw laat zien dat Ingwersen in de jaren vijftig en zestig onder invloed stond van de wereldberoemde Zwitserse architect Le Corbusier (1887-1965). Deze invloed is zichtbaar aan het gebruik van het kale beton aan de gevels, en de schijnbaar (zwevende) verdiepingen boven de entree, steunend op betonnen kolommen. Ook de  strakke lijnen van de architectuur met grote raampartijen en de expressieve (brand)trap aan de buitenzijde zijn karakteristiek.

Scholen van architect Ingwersen
Ingwersen is tegenwoordig nog weinig bekend, maar in het naoorlogse Amsterdam was hij een belangrijk architect. Hij was vooral bekend als scholenbouwer. Niet zo gek, want hij bouwde in zijn karakteristieke moderne vormentaal enige tientallen grote en kleine scholen in de stad, waaronder diverse inde Westelijke Tuinsteden. Zo realiseerde hij bijvoorbeeld ook het architectonisch zeer bijzondere 'Christelijk Lyceum Pascal' (tegenwoordig 'Calvijn met Junior College') aan de Schipluidenlaan 12, de 'Philippusschool' aan de Louis Bouwmeesterstraat 80 (thans kinderdagverblijf 'Uk Andreas'), de 'Vierde Christelijke Nijverheidsschoolvoor meisjes' (thans 'Comeniuslyceum') aan de Derkinderenstraat 44 en de 'Christelijke ULO' (tegenwoordig 'De Wissel') aan de Herman Poortstraat 17.

 

 


 

Laatst aangepast op vrijdag, 30 maart 2012 15:30
 
ProWest