Madurodam en Amsterdam Afdrukken

 

De onthulling van weer een nieuw karakteristiek Amsterdams monument in de miniatuurstad Madurodam heeft nog weer eens de aandacht gevestigd op de bijzondere relatie tussen de Hoofdstad en de Miniatuurstad van Nederland. Op 20 oktober 2011 werd in Madurodam het Korenmetershuisje door de bekende Amsterdammer Willeke Alberti onthuld. Dit 17e eeuwse Korenmetershuisje aan de Nieuwezijds Kolk vormt sinds 1967 het hoofdkantoor van de in 1911 opgericht Bond Heemschut, die ter gelegenheid van het eeuwfeest een miniatuurversie van haar onderkomen schonk.

Hiermee zijn er meer dan twintig beroemde en bekende Amsterdamse monumenten op schaal 1 : 25 in Madurodam vertegenwoordigd. Tussen 1 november 2011 en 31 maart 2012 wordt de opzet van het in 2012 zestig jaar bestaande Madurodam vernieuwd. De bekende, karakteristieke miniaturen blijven het hart van het nieuwe Madurodam vormen. Ze worden onderverdeeld in drie gebieden: ‘water als vriend en vijand’, ‘oude binnensteden’ en ‘Nederland als inspiratiebron voor de wereld’ (architectuur, innovaties, entertainment en design).

In alle drie thema's vervult Amsterdam natuurlijk een belangrijke rol. Nu al behoort de historische binnenstad van Amsterdam binnen de Miniatuurstad tot een van de fraaiste wijken, compleet met grachten en prachtige grachtenpanden, en een echte Jordaanbuurt. Daarnaast zijn er natuurlijk de grote monumenten, zoals het Paleis op de Dam, Nationaal Monument, Nieuwe Kerk, Magna Plaza, Homomonument, Westerkerk, Rijksmuseum, Munttoren, Concertgebouw, Theater Carré, Portugese Synagoge, Anne Frank Huis, Magere Brug, Schreierstoren, Nederlands Scheepvaartmuseum met VOC-schip Amsterdam, Museum Het Schip, hoofdkantoor van de voormalige NMB-bank (Amsterdamse Poort), Trippenhuis (KNAW), Daar is nu het Korenmetershuisje van Heemschut bij gekomen.

Als enige vroeg 20e eeuwse monument staat sinds enkele jaren het beroemde woonblok Het Schip uit de Spaarndammerbuurt in Madurodam. Ook het 'Kasteel', de NMB-bank uit de jaren zeventig bij het Bijlmerplein is vertegenwoordigd.

Een belangrijk deel van de Amsterdamse geschiedenis van de afgelopen eeuw ontbreekt dus nog. Zo zouden er nog wel enkele gebouwen uit de afgelopen halve eeuw bij kunnen. Te denken valt natuurlijk aan een stukje tuinstedelijke bebouwing en enkele karakteristieke voorbeelden van het Nieuwe Bouwen.

Naast de Binnenstad van Amsterdam is natuurlijk het belangrijkste 'Amsterdamse' object: de Luchthaven Schiphol, die maar liefst een derde van de oppervlakte van Madurodam beslaat, maar de luchthaven is dan ook een zeer belangrijke sponsor en voor de vele toeristen die de miniatuurstad bezoeken ook een belangrijke halte op hun reis door Nederland.

Naast de hier genoemde Amsterdamse objecten kent Madurodam er nog vele uit de andere steden en dorpen in Nederland, maar dat is onderwerp voor een ander artikel.

Voor Amsterdammers is het in ieder geval zeer de moeite waard om (nog) eens een bezoek te brengen aan Madurodam, vooral vanwege de herkenning met de vele opvallende Amsterdamse gebouwen. Vanaf 1 april 2012 is de Miniatuurstad na de grote verbouwing weer voor publiek geopend. Voor meer informatie zie: www.madurodam.nl en www.heemschut.nl

Erik Swierstra, oktober 2011
Amsterdam Nieuw-West

 
ProWest