Zwartboek achterstallig woningonderhoud Afdrukken


Bewonersvereniging ProWest (Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden) en de erfgoedverenigingen Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben met zorg kennisgenomen van de berichtgeving over het zwartboek achterstallig woningonderhoud van de SP-fractie in stadsdeel Nieuw-West, dat deze week wordt aangeboden aan de woningcorporaties.


Het bevestigt ons beeld dat een groot aantal woningcomplexen veel achterstallig onderhoud kent.

Een aantal woningcorporaties heeft in Nieuw-West al jaren zeer weinig in delen van hun bezit geïnvesteerd, omdat men uitging van een snelle sloop van wooncomplexen als de Knijtijzerpanden en blokken in de Reimerswaalbuurt.

Door de crisis op de woningmarkt, het opheffen van Far West en de bouwstop zijn veel van deze plannen uitgesteld. Onze organisaties verzetten zich al jaren tegen de sloop van waardevolle wooncomplexen als de Knijtijzerpanden, en het gemak waarmee in de Westelijke Tuinsteden vaak wordt gekozen voor sloop. Renovatie van woningen bleek de afgelopen jaren zelden een serieuze optie.

Wij vrezen dat de slechte toestand van de woningen, zoals geschreven veroorzaakt door het uitblijven van onderhoud, nu gebruikt gaat worden om de sloop van cultuurhistorisch waardevolle wooncomplexen te rechtvaardigen.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Renovatie moet de standaard worden.

Door sloopplannen om te zetten in renovatieplannen kan hopelijk sneller iets aan de ellendige situatie van de bewoners worden gedaan.

Dat renovatie van woonblokken uit de jaren vijftig en zestig goed mogelijk is wordt bewezen door onder andere de succesvol gerenoveerde Dudokhaken in Geuzenveld. Onze organisaties roepen het stadsdeel en de corporaties op om werk te maken van de renovatie van de Tuinsteden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Norman Vervat, van Erfgoedvereniging Heemschut via 035-6244320 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Uit de Echo, 23 februari 2011.

 

 
ProWest