Van Eesterenmuseum opent de deuren Afdrukken

 

Vrijdag 15 oktober 2010 opende het Van Eesterenmuseum in Amsterdam Nieuw-West de deuren, een uniek museum over de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en zijn wereldberoemde Westelijke Tuinsteden.

Wethouder Kunst & Cultuur Carolien Gehrels verrichtte samen met Nieuw-West stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud de opening. Voorafgaand was er een rondwandeling door het Van Eesteren-Buitenmuseum, de wijk in Slotermeer die in 2007 is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Westelijke Tuinsteden, wereldberoemd
Amsterdam Nieuw-West vormt het hoogtepunt van de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Nederland.  Onder leiding van van Eesteren kwam in 1935 het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) tot stand, zijn stedenbouwkundige plannen waren revolutionair. De 'functionele stad' stond centraal; wonen, werken, recreëren en verkeer werden gescheiden. De woningen werden gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen; 'licht, lucht en ruimte', met andere woorden zonlicht en frisse lucht voor iedere woning.

Geuzenveld; een ultramoderne wijk
Het Van Eesterenmuseum bestaat uit een binnen- en  een buitenmuseum. Het kloppend hart van het museum is de expositieruimte aan de Burgemeester de Vlugtlaan, met een permanente tentoonstelling over Cornelis van Eesteren, de bouw van Amsterdam West en wisselende exposities. We openen met een tentoonstelling over Geuzenveld. Deze  wijk is bijzonder omdat het is ontworpen door zeven toparchitecten. Zij kregen de opdracht buurten van 600 tot 900 woningen te ontwikkelen. Zo ontstond een unieke, ultramoderne wijk. Deze tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van het recent verschenen boek 'Geuzenveld, veranderende buurten' van Ineke Teijmant met foto’s van Bart Sorgdrager.

Buitenmuseum
Het Van Eesteren-Buitenmuseum bevindt zich in de wijk in de directe omgeving. Het is een 'levend’ openluchtmuseum, de 'collectie’ bestaat uit woningen, plantsoenen, scholen, winkels, parken, pleinen en straten.

Het Van Eesterenmuseum is open op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Op deze dagen vinden ook de rondleidingen plaats door het Buitenmuseum, deze beginnen om 14:00 uur.

Cultuur-historisch erfgoed
De ontstaansgeschiedenis van het Van Eesterenmuseum is een mooi voorbeeld van de manier waarop hedendaagse stedelijke vernieuwing en locale democratie hand in hand gaan. Toen de slopershamer in Nieuw-West in de ogen van de bewoners wat al te gretig om zich heen sloeg, reageerde men met acties waarin aandacht gevraagd werd voor de cultuur-historische waarde van het erfgoed van van Eesteren. Dit resulteerde in het predicaat 'beschermd stadsgezicht' voor de wijk.

Maison d’artiste
Voor de toekomst heeft het Van Eesterenmuseum grote ambities. Zo willen we aan de Sloterplas het Maison d’artiste bouwen dat van Eesteren samen met Theo van Doesburg heeft ontworpen voor de Stijl-expositie in Parijs (1923) maar nooit is gebouwd. Het zou een icoon vormen voor Nieuw-West. Tevens willen we in de komende twee jaar een museumwoning inrichten volgens de ideeën van de stichting Goed Wonen in de jaren '50.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Arnoud Hekkens, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel. 06 260 46 258.

Van Eesterenmuseum
Burgemeester de Vlugtlaan 125
1063 BJ Amsterdam
Tel. 020-4471857
www.vaneesterenmuseum.nl

 

Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2010 16:09
 
ProWest