Aanwijzen monumenten Osdorp Afdrukken

 

Stadsdeel Osdorp

T.a.v. het Dagelijks Bestuur

Postbus 90460

1006 BL Amsterdam

 

Amsterdam/Hilversum, 18 juni 2009

 

Onderwerp: het aanwijzen van monumenten in Osdorp

 

Geachte leden van het Dagelijks Bestuur,

 

In juli 2008 hebben Heemschut, Pro-West en het Cuypersgenootschap in een brief aan het Dagelijks Bestuur en de Deelraad aandacht gevraagd voor het monumentwaardige erfgoed in Stadsdeel Osdorp. In deze brief dringen we aan op de aanwijzing van monumentwaardige gebouwen en/of complexen in het stadsdeel. Als leidraad voor het stadsdeel zat bij deze brief een lijst van mogelijke kandidaten voor de monumentenlijst.

 

Sinds de zomer van 2008 hebben wij enkel vernomen dat het stadsdeel wil wachten met het aanwijzen van monumenten tot de waardekaarten voor de Westelijke Tuinsteden gereed zijn. Andere berichten hebben ons helaas niet bereikt.

 

Aangezien de waardekaarten inmiddels bijna klaar zijn, lijkt het ons zaak dat het stadsdeel spoedig overgaat tot een aanwijzingsronde. Alle beschikbare kennis is er immers en de stadsvernieuwing staat niet stil. Zo worden binnenkort de vernieuwingsplannen voor o.a. de Wildemanbuurt vastgesteld. In deze wijk bevindt zich een aantal monumentwaardige complexen. Ook andere gebouwen kunnen door renovatie of sloopplannen spoedig in gevaar komen.

 

Gezien de grote waarde van objecten als het Dijkgraafplein, het winkelpleintje van architect Salomonson aan de Pieter Calandlaan en de St. Lucaskerk en het belang van dergelijke monumentale panden voor de uitstraling van Osdorp is het in onze ogen de plicht van het stadsdeel om spoedig een daadkrachtig monumentenbeleid te ontwikkelen.

 

Graag vernemen wij van het Dagelijks Bestuur wat de plannen op dit gebied zijn. Welke panden men wil gaan aanwijzen? Wat is de planning? Ziet het stadsdeel kans om voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een aanwijzingsronde af te ronden?

 

Uiteraard staan wij open voor een overleg over dit onderwerp. Wellicht kunnen we in Osdorp, net als in Geuzenveld-Slotermeer, onze kennis inzetten en meedenken over de aan te wijzen panden en een bijdrage leveren aan de oplossing van bepaalde problemen.

 

Hoogachtend,

 

Tineke Rombout / Erik Swierstra, Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest).

 

Norman Vervat, Commissie Amsterdam van de Bond Heemschut.

 

Ludy Giebels, Cuypersgenootschap, Werkgroep Amsterdam.

 

Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest)

t.a.v. Tineke Rombout / Erik Swierstra

Jan Tooropstraat 6

1062 BM Amsterdam

tel. 020 - 0641313517/3882633

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Bond Heemschut, Commissie Amsterdam.

t.a.v. Norman Vervat

Vondellaan 6

1217 RX Hilversum

035 - 6244320

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Cuypersgenootschap, Werkgroep Amsterdam.

t.a.v. Ludy Giebels

Pieter Pauwstraat 9

1017 ZJ Amsterdam

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Laatst aangepast op maandag, 10 mei 2010 14:03
 
ProWest