Stadsdeel Osdorp wil cultureel erfgoed beschermen Afdrukken

 

Er wordt veel gesloopt in Osdorp. "Te veel" vinden sommigen, onder wie de vereniging ProWest. Zo wordt bijvoorbeeld de onverwachte sloop van de beeldbepalende kerk 'De Opgang' aan Tussen Meer door velen betreurd. Vermoedelijk zijn de Osdorpse politici enigszins van de sloopdrift geschrokken. In elk geval is men nu meer dan voorheen bereid om nog eens goed over de toekomst van de gebouwde omgeving in het stadsdeel na te denken.

Op 3 juni 2008 presenteerde deelraadslid Bert Stamkot (GroenLinks) namens coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks in het stadsdeelkantoor een 'Cultuurhistorische verkenning Osdorp'. Doel was de deelraad ervan bewust te maken dat sommige zaken waard zijn om voor het nageslacht te behouden. Osdorp wil nu zelfs als eerste stadsdeel in Nieuw West een eigen monumentenbeleid van de grond krijgen.

Politieke partijen reageerden in meerderheid positief
De coalitiepartijen en ook oppositiepartij VVD reageerden positief op de presentatie van Stamkot. Ook het DB zag er wel wat in. Men vond de 'Parels van Nieuw West' van Bureau Parkstad en de lijst met naoorlogse monumenten in Osdorp in de Top 100 van wethouder Herrema eigenlijk te mager. OOZ-woordvoerder Piet Harkema stelde zich wat kritischer op; hij legde het accent op rechtszekerheid; financiële haalbaarheid en het maatschappelijk draagvlak bij de bewoners. Raadslid Guven reageerde ronduit negatief op het initiatief: hij vond de bebouwing in Osdorp 'niet mooi'. Maar volgens PvdA-fractievoorzitter Erwin Spijker - zelf architect - is het criterium 'mooi of lelijk' niet relevant voor het monumentenbeleid. GroenLinks-raadslid Cisca Ligteringen vroeg het DB nog om ook aandacht te besteden aan de bescherming van 'open ruimten' in Osdorp en men kreeg hierbij de steun van CDA'er Van Heijningen.

Waar gaat het nu precies om?

De stedenbouwkundige structuur van Osdorp: belangrijke doorgaande noord/zuid- en oost/westverbindingen in het stadsdeel veiligstellen.
Gebouwen in Osdorp: villa's, voor Nieuw West typerende woningcomplexen met laagbouwwoningen, portieketageflats en galerijflats, de 'Goudkust' (Torenwijck), hotel 'Holiday Inn', winkelcentrum Pieter Calandlaan/Meer en Vaart, St. Lukasschool, St. Lukaskerk, de moskee aan de Baden Powellweg, de molen in Sportpark Ookmeer.
Ornamenten aan gebouwen: bijvoorbeeld een muurdecoratie (Groenpad), een trappenhuis (Louis Davidsstraat), 'satellietschotels' (Saaftingestraat).
Bijzondere nieuwbouw: bijvoorbeeld scholencomplex 'De Kikker', 'Oklahoma', de Miradorflat.

Overzicht niet volledig
Het tussentijdse overzicht geeft in architectuur geïnteresseerde buitenstaanders een heel aardige indruk van hetgeen Osdorp te bieden heeft. Toch zijn er vermoedelijk nog wel enkele hiaten. Zo ontbreken bijvoorbeeld de studentenflat aan de Meer en Vaart met zijn stalen fietsenstalling en de nieuwbouw aan de Professor Casimirstraat. En wie weet worden het plan 'Meer en Oever' (o.a. de 'Schutterstoren', het recente restaurantcomplex aan de Sloterplas en theater 'de Meervaart') aan de lijst toegevoegd.

Stadsdeel gaat aan de slag
Het DB van het stadsdeel heeft in elk geval aangekondigd een inventarisatie te maken. Men onderhoudt inmiddels al contact met Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente. Op 22 juni organiseert de Bond Heemschut een speciale excursie in Osdorp. Afgesproken is dat er geen voordracht komt van het DB maar dat de politieke partijen in de stadsdeelraad in het najaar van 2008 zelf met een initiatiefvoorstel komen. De deelraad lijkt dus inmiddels om. Nu de woningcorporaties nog!

mr. drs. R.N.A. Bakker

Bron: Westerpost, 'Leven in Osdorp', 11-6-2008.

 

Laatst aangepast op maandag, 10 mei 2010 14:28
 
ProWest