Reactie Gebiedsgericht Omgevingsprogramma Nieuw-West Afdrukken


Van: tineke rombout

18 december 2023

aan Rayhaneh, Norman, Heemschut, Mei, David,


Beste allemaal,

Ook wij steunen de reactie van Paul en Norman!

Succes met onze reacties!

ProWest: Tineke Rombout en Erik Swierstra


Beste Mei van Eeghen en David van Weeghel,

Bij deze reageren wij zoals afgesproken op de door jullie op 28 november gepresenteerde kaarten. Heemschut is blij met grotere visie die nu in ontwikkeling is. Zoals wij al vele malen hebben laten weten dient de besluitvorming niet op blokniveau te gebeuren, maar op een grotere schaal. In bepaalde gebieden zijn forse ingrepen mogelijk, op andere plekken wil je vanuit cultuurhistorie zoveel mogelijk conserveren. De keuzes dienen gemaakt te worden op basis van een visie, niet op de wensen van individuele eigenaren.

Wij herkennen ons grotendeels in de kaarten zoals getoond. Wij zijn ook blij met de aandacht voor het rijkswederopbouwgebied. Wel vinden wij het jammer dat gebieden die reeds in de planvorming zitten, zoals de Couperusbuurt, geen aandacht krijgen op de kaart. De vernieuwing van deze buurt heeft mogelijk grote gevolgen voor de te koesteren delen van het wederopbouwgebied.

Op basis van de aangeleverde kaart kunnen wij niet exact beoordelen of de voorgestelde verdichtingsgebieden geheel buiten gebieden met waardevol erfgoed vallen. Dit zou wel het geval moeten zijn

Goed dat in de lichtgroene gebieden gesloten bouwblokken worden uitgesloten. Soms is daar de oorspronkelijke verkavelingsvorm stedenbouwkundig van belang. In de Couperusbuurt zijn dat de hoven van Jakoba Mulder. Waar mogelijk, zeker in de Couperusbuurt, zou die hovenstructuur behouden dienen te blijven. De hovenstructuur staat verdichting niet in de weg. In de Dichtersbuurt gaat die structuur al verloren. In de Lodewijk van Deysselbuurt zien we dan weer een nieuwe hovenstructuur ontstaan. Soms is er niet echt een lijn/logica. Het zou mooi zijn als de oorspronkelijke structuur zoveel mogelijk het startpunt is bij het ontwerpen van een vernieuwingsplan.

Een belangrijk punt van zorg is het parkeren. Bij veel complexen is in de afgelopen jaren gekozen voor half verdiept parkeren. Gevolg is dat op tekening open bouwblokken alsnog een gesloten karakter krijgen. Wij zijn dan ook fel tegenstander van deze vorm van parkeren. Wij zien liever een volledig verdiepte garage of de auto's gewoon op straat (goedkoopste oplossing). Voor de gebieden met de aanduiding maximaal behoud, precisie ingrepen en AUP nieuwe stijl willen wij dan ook dringend voorstellen om hier iets over op te nemen en belemmeringen op te werpen voor half verdiept parkeren.

ProWest merkt in haar reactie het volgende op: Bij de kaarten wordt in rood aangegeven wat belangrijke bebouwing is in Nieuw-West. Wij dringen erop aan dat vooral de twee blokken in Slotervaart beschermd stadsgezicht worden. Dit geldt ook voor de blokken naar het noorden tot aan de Haarlemmerweg waarvan al een gedeelte beschermd is. Wij steunen deze oproep.

Verder herhalen wij ons pleidooi voor een groene Lutkemeerpolder. De bebouwing van deze polder botst met de voorschriften voor de periode pre AUP. Het is belangrijk om het historische polderlandschap te handhaven als groene long voor Nieuw-West, juist ook omdat er grote verdichting komt in Osdorp.

Belangrijk om te constateren dat er voor de waardevolle Aireywoningen aan de Johan Jongkindstraat een aanwijzingsprocedure tot monument loopt. Deze liggen in het verlengde van de Sloterhof en wij adviseren ze als zodanig ook hoog te waarderen op de kaart. Nu worden ze slechts gezien als onderdeel van het verdichtingsgebied rondom de Cornelis Lelylaan. Deze verdichting vindt vooral ten zuiden van de Lelylaan plaats.

Ook het Abraham Staalmanplein en de omliggende bebouwing is waardevol. Deze verdient een hogere waardering dan de huidige status op de kaart (lichtgroen).

Met vriendelijke groet,

Heemschut,
Paul Meijer en Norman Vervat

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 30 januari 2024 22:48
 
ProWest