Inspraak ProWest RO cievergadering 9 juni 2021 Afdrukken


Goedemiddag leden van raadscommissie Ruimtelijke Ordening.

Mijn naam is Tineke Rombout en ik ben voorzitter van de bewonersnetwerkvereniging Promotie Westelijke Tuinsteden die sinds 2004 actief is in Nieuw-West. Wij hebben als doel de fraaie karakteristieken van de bebouwing en de stedenbouwkundige structuur van dit wederopbouwgebied te laten zien en voor de toekomst te behouden. Het bekende Van Eesterenmuseum is ontstaan door deze visie en mede door vele bewoners tot stand gekomen.

Ook is o.a. het onderhavige gebied door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen tot 1 van de 30 belangrijkste wederopbouw-gebieden van Nederland en de Sloterplas wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het naoorlogs erfgoed in Nieuw-West.

Aansluitend aan de vorige spreker zijn ook wij voorstander van een mooi nieuw Meervaart maar voor de duidelijkheid niet in de Sloterplas.

Graag wil ik het woord richten aan die raadsleden die vóór bebouwing in de Sloterplas zijn zoals D66 en PvdA maar vooral aan de twijfelaars zoals bij Groen Links.

In de brief van de beide wethouders van Groen Links werd duidelijk dat het van hen niet meer hoefde om in de plas te bouwen en dat de beslissing door de gemeenteraad genomen moest worden. Ik ga er dus vanuit dat de gehele GroenLinksfractie de dames zal volgen in hun uitspraak om niet meer in de plas te bouwen.

En waarom dan niet?
Omdat de beleving van de weidsheid en het bijzondere ontwerp van de plas, als centraal icoon van het AUP, met het populaire Rondje, met een gebouw in de plas wordt aangetast. Bovendien kunt u dan bij volgende plannen om er naast te bouwen geen nee zeggen.

Er wordt door een aantal raadsleden gezegd dat wij, de bewoners van Nieuw-West, een iconisch gebouw in de Sloterplas verdienen. Hoe komt u hierbij? Weet u wat wij verdienen: een mooie schone plas en een goed onderhouden park met een groene boulevard in Osdorp bestemd voor recreatie, sport en natuur. Dat is hard nodig, en zeker in de toekomst, als de bevolking nog groeit.

De argumenten en overwegingen om niet te bouwen in de plas kunnen niet beter verwoord worden o.a. door dé deskundigen van Nieuw-West nl. Vincent van Rossem en Wouter Veldhuis die Nieuw-West op hun duimpjes kennen. Evenals de argumentatie van erfgoedvereniging Heemschut, waar wij al jaren mee samenwerken, die u een dringend verzoek heeft gestuurd om de Sloterplas en oevers tot beschermd stadsgezicht te maken. En uiteraard de Vereniging Vrienden van de Sloterplas die helaas alle bedreigingen moet weerstaan.

Raadsleden: doe wat nodig is om de plas en park te vrijwaren van de steeds weer opduikende bouwplannen.

Laten we de Sloterplas niet verkwanselen aan vastgoedbedrijven, zoek voor hen andere locaties in Nieuw-West. Nogmaals de Sloterplas is geen bouwlocatie!

Dit onze hartenkreet!

Met vriendelijke groet,

Bestuur Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest)

Tineke Rombout, voorzitter
www.prowest.nl
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Pieter Borstraat 22
1065AE Amsterdam
06 41313517

Laatst aangepast op zaterdag, 03 juli 2021 23:17
 
ProWest