Erfgoedvereniging Heemschut blij met aanwijzing nieuwe monumenten Afdrukken


Zeer recent heeft het stadsdeelbestuur van Nieuw-West twee bijzondere complexen aangewezen tot gemeentelijk monument. Het betreft de blokken met 216 portieketagewoningen en garages. aan het Sape Kuiperplantsoen e.o. en het vroegere Calvijn met Junior College aan de Schipluidenlaan 10-12.

Deze gebouwen zijn van grote architectuurhistorische waarde voor Nieuw-West en de rest van Amsterdam. De genoemde gebouwen zijn aangewezen tot monument op verzoek van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut.


Calvijn met Junior College - hoofdgebouw; 22 maart 2019.
Foto: Erik Swierstra.

Erfgoedvereniging Heemschut is de oudste erfgoedvereniging van Nederland. Al sinds 1911 zet de vereniging zich in voor het behoud van bijzondere historische gebouwen. Vanwege de grote historische betekenis van de Westelijke Tuinsteden is Heemschut sinds 2007 ook hier actief. Zo heeft de organisatie zich (samen met o.a. ProWest) ingespannen voor het behoud van de Aireywoningen aan de Burgemeester de Vlugtlaan, de renovatie van de Knijtijzerflats aan de Jan Evertsenstraat en het behoud van de bebouwing van het Abraham Staalmanplein.


Calvijn met Junior College - gymzaal; 22 maart 2019.
Foto: Erik Swierstra.

Het schoolgebouw aan de Schipluidenlaan uit 1969 is gebouwd naar ontwerp van de bekende Amsterdamse architect J.B. Ingwersen en is van waarde als typisch voorbeeld van een schoolgebouw uit die periode met betonnen gevels, platte daken en grote vensters. Van bijzondere betekenis is de gymzaal op betonnen kolommen en de aula met het golvende dak. De architectuur is duidelijk geïnspireerd op het werk van de wereldberoemde Zwitserse architect Le Corbusier. Over enige tijd krijgt dit lang met sloop bedreigde gebouw een nieuwe bestemming.


Flats aan het Sape Kuiperplantsoen, kort na de bouw; 1954.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

De woningen aan het Sape Kuiperplantsoen, Johan Schippersplantsoen e.o. te Slotermeer zijn beging jaren vijftig gebouwd naar ontwerp van architect Th.J. Lammers. Deze toen redelijk bekende architect heeft voor de oorlog veel fraaie woonblokken in Zuid ontworpen. De architectonische rijkdom die daar zichtbaar is zien we ook hier in Slotermeer.

Voor sociale woningbouw hebben de flatgebouwen veel uitzonderlijk fraaie details, die ook nog eens goed behouden zijn. Dat maakt het complex van grote waarde.

Uit: de Westerpost van 24 juni 2020.


Van: hwww.westerpost.nl/erfgoedvereniging-heemschut-blij-met-aanwijzing-nieuwe-monumenten/


Zie ook: www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/belangrijke-wederopbouwschool-amsterdam-blijft-behouden-en-krijgt-herbestemming

Zie ook: www.prowest.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=179:zienswijze-herziening-uitwerkingsplan-podium-lelylaan&catid=1:nieuws


 

Laatst aangepast op maandag, 06 juli 2020 19:11
 
ProWest