Aantasting gemeentelijk monument brug 604 (Bananenbrug) - Slotermeer Afdrukken

 

Aan de Gemeenteraad van Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Amsterdam, 20 december 2018

Onderwerp: Aantasting gemeentelijk monument brug 604 (Bananenbrug) - Slotermeer

Geachte leden van de Gemeenteraad,

In 2011 is brug 604 aangewezen als gemeentelijk monument (Burgemeester Röellstraat – Burgemeester Cramergracht). Een van de laatste door Piet Kramer ontworpen bruggen.

Reden voor aanwijzing was de architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde van deze brug. Onderdeel van de bijzondere waarde is de inbouw van een urinoir in de brug. Kramer is bekend om het opnemen van voorzieningen in zijn bruggen. Dit urinoir was het laatste nog als zodanig functionerende toilet in een brug, en daarmee een herinnering aan een eeuwenlange Amsterdamse traditie van toiletten op of aan bruggen.

In de onderbouwing van de aanwijzing tot gemeentelijk monument staat de trap naar dit urinoir omschreven als een schitterend staaltje vakmanschap van de metselaars. Onderdeel van de motivatie om deze brug op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen was mede dat het bouwwerk nog gaaf en uniek was. Het aanzien is van groot belang bij Amsterdamse Schoolbruggen. Urinoir en trap zijn daar een wezenlijk onderdeel van.

In 2017 is dit urinoir afgesloten. Wij kunnen ons voorstellen dat er sociaal-maatschappelijke redenen waren om tot afsluiting over te gaan. De wijze waarop dit gebeurd is, tart echter elk voorstellingsvermogen. Het is een grove aantasting van het monument. Wij kunnen ons niet voorstellen dat de beheerder van het toilet dit gedaan heeft in afstemming met de brugbeheerder. En zeker niet in afstemming met Monumenten en Archeologie.

Het moet mogelijk zijn het toilet af te sluiten met respect voor de monumentale waarden van de brug.

Graag vernemen wij wanneer deze grove schending van het monument ongedaan gemaakt zal worden en zo nodig vervangen door een aanvaarbare oplossing die geen geweld doet aan het monumentale karakter van de brug.

Tineke Rombout, voorzitter
Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden
Pieter Borstraat 22 – 1065 AE Amsterdam
Tel. 0641313517

Sebastiaan Baggelaar, voorzitter
Erfgoedvereniging Heemschut
Commissie Amsterdam
www.heemschut.nl


Laatst aangepast op zondag, 13 januari 2019 20:37
 
ProWest