Erfgoed van de Week - Nieuwerwe(s)ts recreëren Afdrukken


Vorige week werd het vernieuwde stadsstrand aan de Sloterplas geopend. Groter, beter gefaciliteerd, schoner én met een nieuwe naam: het Sloterstrand. Het idee is dat elk jaar meer bezoekers naar het strand in Nieuw-West trekken.

Onthulling van de nieuwe naam: 'Sloterstrand'; 24 mei 2017.

Deze wens is in lijn met het oorspronkelijke gedachtegoed van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). Hierover zie, hoor en lees je meer op de tentoonstelling Een Betere Stad, tot en met 16 juli te zien in Gebouw De Bazel. Bij de uitwerking van het AUP werden vele recreanten aan het park en het strandbad gekoppeld. Zoveel mensen als men toen verwachtte kwamen niet naar de Sloterplas. Maar na de heropening zijn nu alle ingrediënten daar om het stadse strand met een uitgebreide geschiedenis tot een historisch succes te maken.

Strandbad aan de Sloterplas
Dat er op deze plek in de stad een recreatieve voorziening moest komen, werd al bijna een eeuw geleden bepaald. De Sloterplas moest naast het Amsterdamse Bos een algemeen recreatiegebied worden dat Amsterdammers in hun vrije tijd konden bezoeken. En aan de westoever was genoeg ruimte voor een strandbad en alles wat daarbij hoorde.

Om een goed ontwerp te maken huurde de Dienst der Publieke Werken een extern bureau in. Dit architectenbureau, Merkelbach en Elling, bezocht de nodige referentieprojecten in binnen- en buitenland om een goed beeld te krijgen van de eisen voor zo’n strandbad. Doordat bleek dat de oorspronkelijke opzet van het buitenbad zich prima leende voor het programma, konden zij hierop voortbouwen.

Ontwerp naar oorspronkelijke opzet
Het definitieve ontwerp voor het strandbad bouwde voort op het totaalplan uit 1952. Het water van de Sloterplas zelf was het belangrijkst. Ontwerptechnisch was dit dan ook het focuspunt. Om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het zwembassin en het diepe meer, werden twee eilanden ontworpen. En om te voorkomen dat bootjes op de Sloterplas het ondiepe zwemwater in konden varen, werden drijvende houten balken in het water aangebracht.

Dichte beplanting rondom het strandbad zorgde ervoor dat de bezoekers er besloten en windluw konden vertoeven. Voor overzicht en veiligheid werd het strand onder een helling aangelegd. Het bad bood plek aan alle leeftijden: er was bijvoorbeeld een aparte kinderspeelvijver. Het Sloterparkbad opende op 1 juni 1957 maar werd nooit in zijn volledigheid gerealiseerd: het restaurant op het bastion en de kiosken op het strand kwamen er niet. Mensen gingen massaal met de auto en recreëren buiten de stad. Mede hierdoor zijn de hoge ambities niet uitgekomen.

Sloterparkbad-Varkensbaai-Sloterstrand
Het strandbad en het bijbehorende omliggende groen is in de loop der jaren flink veranderd. Het openbare karakter is flink ingeboet: het terrein van het oorspronkelijke openlucht strandbad ligt nu grotendeels binnen de hekken. Hoe het er oorspronkelijk uitzag is moeilijk te ervaren. Het gebied is grotendeels afgesloten en opnieuw ingericht, bovendien staat er een groot gebouw van het moderne binnenbad. De twee eilandjes en de gebogen getrapte oever aan de zuidkant herinneren ons nog aan het oorspronkelijke ontwerp. Tot 1975 strekte het strandbad tot het Westelijk Bastion waarlangs een brede sloot liep. Na het dempen ontstond op natuurlijke wijze een strandje: de Varkensbaai. Precies hier is onlangs het hernoemde en vernieuwde Sloterstrand geopend.

Op naar Nieuw-West!
De naam Varkensbaai refereert aan de invasie op Cuba in 1961. Hoewel veel Amsterdammers het strandje zo kenden, had de naam natuurlijk niets met het strand zelf of Nieuw-West te maken. De gemeente vond het tijd voor een nieuwe naam en schreef een prijsvraag uit. Een kleine 1000 inzendingen verder was de nieuwe naam Sloterstrand daar.

Die gaat gepaard met tientallen extra meters zand, een mosselfilterscherm, nieuwe picknickbanken, toiletten en plekken voor foodtrucks. 60 jaar na de opening van het oude strandbad is het nieuwe stadsstrand een feit. Draag je bij aan de ambitie van toen en nu? Op naar Nieuw-West en neem een duik!

Erfgoed van de Week
In de rubriek Erfgoed van de Week staat elke week een bijzondere archeologische vondst, vindplaats, voorwerp, monumentaal gebouw of historische plek in de stad centraal. Via de website amsterdam.nl/erfgoed, Twitter @erfgoed020 en Facebook Monumenten en Archeologie delen de erfgoedexperts van Monumenten en Archeologie het erfgoed van de stad met Amsterdammers én overige geïnteresseerden.

Van: www.amsterdam.nl

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 01 juni 2017 23:09
 
ProWest