Steun voor behoud Abraham Staalmanplein neemt toe Afdrukken

 

Slotervaart - Al enige tijd wil woningcorporatie De Alliantie drie beeldbepalende kiosken op het Abraham Staalmanplein te Slotervaart slopen en vervangen door woningbouw. Het verzet tegen deze plannen neemt toe. Afgelopen week heeft de Amsterdamse Kunstraad aan de gemeente laten weten dat sloop van dit cultureel erfgoed onwenselijk is.

Door: Heemschut

Het Abraham Staalmanplein is in de jaren vijftig gebouwd. Het plein en de omringende woonbebouwing zijn ontworpen door de architecten Arthur Staal en Cornelis Keesman. Het plein moest ruimtelijk en licht zijn. Kenmerkende architectonische details keren terug in alle onderdelen van het complex, met name opvallend zijn de typerende schuine balkons en de bijzondere kiosken. Het complex is een inmiddels zeldzaam gaaf behouden voorbeeld van een naoorlogs winkelplein.

Vanwege de bijzondere vormgeving, de stedenbouwkundige betekenis en de zeldzaamheid is het plein in het verleden door onderzoekers beoordeeld als monumentwaardig. Tevens heeft het stadsdeel Nieuw-West een grote betekenis aan het plein toegekend in haar Nota Cultuurhistorie.

Tot op heden dreigt echter sloop. Binnen de Amsterdamse erfgoedwereld en in de gemeenteraad is veel verzet tegen de aantasting van het plein. Betrokkenen hopen dat het stadsdeel en De Alliantie zullen kiezen voor behoud van het plein en de benodigde woningbouw elders binnen het gebied zullen realiseren. Een alternatieve locatie voor deze woningen is inmiddels in beeld.

Uit: de Westerpost van 16 november 2016.


Zie ook: Kunstraad Amsterdam wil geen sloop kiosken Staalmanplein

Zie ook: Heemschut, Cuypersgenootschap en ProWest protesteren tegen verminking Staalmanpleincomplex

 

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 17 november 2016 18:02
 
ProWest