Heemschut wil behoud school en kunstwerk Frieda Hunziker in Amsterdam Afdrukken

 

Laatste kunstwerk Frieda Hunziker dreigt uit Amsterdam te verdwijnen door dreiging van sloop.

In Nieuw-West dreigt een bijzondere school uit de wederopbouwperiode te verdwijnen. De school, de Goeman Borgesius aan de Aalbersestraat 35 in de wijk Geuzenveld, moet wijken voor een nieuwe school. Heemschut pleit voor renovatie van het monumentwaardige gebouw. Het is waarschijnlijk goed mogelijk om het schoolgebouw aan te passen aan de eisen van vandaag de dag. Niet alleen het gebouw is van waarde. Bijzonder is ook de aanwezige wandschildering van Frieda Hunziker.

Frieda Hunziker
Vanaf 1952 maakt Frieda Hunziker een aantal omvangrijke schilderingen, onder meer voor een kinderspeelplaats bij een clubhuis in Utrecht. Van enkele scholen in Amsterdam krijgt ze de opdracht een muurschildering voor het interieur te maken. Vrijwel al haar monumentale werk is in de afgelopen decennia verloren gegaan. De laatste muurschildering die nog is overgebleven, met een afmeting van ongeveer 4,2 x 25 meter, stamt uit 1963 en bevindt zich in de Goeman Borgesiusschool. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed is van mening dat dit werk zeer behoudenswaardig is.

Kunstwerk
De schildering in de Goeman Borgesiusschool is aangebracht op een bakstenen muur zonder bepleistering. Hierin worden twee maal drie deuren opgenomen, die van kleuren zijn voorzien, harmoniërend met de omringende schildering. Bij de verbouwing in 1997 zijn vijf van deze zes deuren dichtgemetseld en is een centrale deuropening daarvoor in de plaats gekomen. In de dichtgemetselde gedeelten is een niet altijd geslaagde poging gedaan de figuratie van de wandschildering door te zetten.

Dit monumentale kunstwerk wordt nu met sloop bedreigd, waarmee Amsterdam op het punt staat het laatste monumentale werk van Frieda Hunziker van te verliezen. Heemschut zal zich in de komende tijd hard maken voor behoud van het schoolgebouw en de schildering.

Van: www.heemschut.nl; 8 maart 2016.

 

 

 

Laatst aangepast op woensdag, 09 maart 2016 15:41
 
ProWest