Inspraakreactie Stationslocatie Lelylaan Amsterdam Nieuw-West Afdrukken

 

Inspraakreactie Commissie Ruimtelijke Ordening 28 oktober 2015 – Verlenen omgevingsvergunning (BD2015-013659) Stationslocatie Lelylaan Amsterdam Nieuw-West

Geachte leden van de gemeenteraad,

De Erfgoedvereniging Heemschut en Bewonersnetwerkvereniging ProWest zetten zich al vele jaren in voor het behoud van het unieke tuinstedelijke karakter van Nieuw-West. Nieuw-West, gebouwd in de decennia na de oorlog, is een bijzonder gebied. De vernieuwing van dit stuk Amsterdam dient dan ook zorgvuldig te gebeuren. De aanwezige erfgoedwaarden dienen een inspiratiebron te zijn voor nieuwe ontwikkelingen.

Vandaag staat op de lijst van ingekomen stukken de omgevingsvergunning voor de stationslocatie bij NS-station Lelylaan. Op de kale vlakte naast het station dient een woontoren te komen. Als organisaties hebben we geen mening over de komst van deze toren behalve dat er in de vergunning wél regels moeten worden opgenomen over de impact van 800 studenten op de omgeving. Waar we ons specifiek zorgen over maken is de wijdere omgeving.

Vóór de economische crisis begon waren er grootse plannen voor het gebied tussen de Ringspoorbaan en de A10. Vrijwel alle bebouwing moest wijken voor grootschalige nieuwbouw en het aanleggen van een weg.

Diverse monumentwaardige panden zouden gesloopt worden. Tot op heden zijn deze plannen niet uitgevoerd en leek een andere weg te worden ingeslagen.

In dit gebied bevinden zich enkele monumentwaardige complexen. Het betreft het schoolgebouw Calvijn met Juniorcollege uit medio jaren zestig (Schipluidenlaan) en de Aireywoningen aan de Johan Jongkindstraat. Beide complexen zijn uniek voor Amsterdam en volgens bureau monumenten en archeologie monumentwaardig. Mede als gevolg van voortschrijdend inzicht over de monumentale waarde van de gebouwen leek sloop van deze complexen en het aanleggen van de weg dwars door de Aireyblokken van de baan. Woningcorporatie De Key heeft inmiddels deze blokken uitstekend gerenoveerd.

Voor ons is heel duidelijk geworden dat de inzichten over de stedelijke vernieuwing in Nieuw-West in de afgelopen jaren drastisch zijn gewijzigd. Dit komt mede door de inzet van u, de gemeenteraad.

In de toelichting op de plannen lezen we weinig terug van de nieuwe inzichten. In woord en beeld stralen alle stukken uit dat de realisatie van het wooncomplex bij het station het begin is van een grootschalige vernieuwing van het gebied en dat de gemeente toch nog de oude plannen wil realiseren. Dit terwijl de Aireywoningen zoals gezegd vrij recent gerenoveerd zijn en de genoemde school goed te herbestemmen is.

Het gebied tussen de snelweg en de ringspoorbaan is de poort naar Nieuw-West. Dit stuk Amsterdam is beeldbepalend.

Wij verzoeken u om nadrukkelijk aan te dringen op een vernieuwing die het erfgoed respecteert. Laat de realisatie van de woontoren het begin zijn van een bijzondere combinatie van oud en nieuw, en niet het begin van de verwoesting van het gebied.

Tevens willen wij u vragen om aan te sturen op bescherming van de genoemde complexen. Bescherming van de Aireywoningen en de school als monument maakt een definitief einde aan de onzekere toekomst van deze gebouwen. Het stadsdeel maakt tot op heden geen capaciteit vrij om de procedures voor deze objecten te starten. U kan dat wel doen.Erfgoedvereniging Heemschut, Commissie Amsterdam
t.a.v. Norman Vervat
Vondellaan 6
1217 RX Hilversum
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest)
t.a.v. Tineke Rombout
Jan Tooropstraat 6
1062 BM Amsterdam
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 29 oktober 2015 23:23
 
ProWest