Brief Staalmanpleincomplex Afdrukken

 

Aan de leden van de gemeenteraad van Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Cc: de leden van de bestuurscommissie van Nieuw-West

 

Betreft: behoud Staalmanpleincomplex Nieuw-West

Amsterdam / Hilversum, 13 maart 2015

 

Geachte leden van de gemeenteraad,

De Erfgoedverenigingen Heemschut en het Cuypersgenootschap en de bewonersvereniging ProWest maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het Staalmanpleincomplex (Abraham Staalmanplein e.o.) in Slotervaart (Nieuw-West). De eigenaar van dit complex, woningbouwvereniging De Alliantie, stuurt aan op gedeeltelijke sloop en verminking van dit bijzondere naoorlogse complex. Een voor Nieuw-West zeldzaam plein met omringende woonbebouwing dreigt sterk aangetast te worden.

Het Staalmanpleincomplex is in de tweede helft van de jaren vijftig gebouwd naar ontwerp van de bekende architecten Keesman & Staal. Het complex valt op daar haar bijzondere vormgeving (o.a. schuine balkons en bijzondere kioskgebouwtjes) en de heldere opzet van het winkelplein. Zeer bijzonder is dat het complex tot op heden vrij gaaf behouden is. Het complex wordt door Bureau Monumenten en Archeologie dan ook hoog gewaardeerd. In de nota cultuurhistorie van het stadsdeel is het plein opgenomen als een belangrijk ankerpunt.

Eerdere plannen tot grootschalige sloop voor een park en woontoren zijn door de crisis van de baan. De plannen die nu in voorbereiding zijn hebben een kleinschaliger karakter. Positief is het concrete plan tot renovatie van de woningen rond het plein. De Alliantie wil echter ook een deel van de laagbouw rond het plein slopen en midden op het plein mogelijk nieuwbouw plaatsen. Dit betekent dat alle cultuurhistorische waarden verloren gegaan. Een noodzaak is er niet, het winkelplein is goed te herbestemmen. De problemen met veiligheid die rond het plein spelen kunnen ook aangepakt worden zonder grootschalige sloop, kleinschalige ingrepen zijn waarschijnlijk voldoende.

Wij willen u verzoeken om aandacht te vragen voor dit bijzondere stukje Nieuw-West. Belangrijk is dat de gemeente samen met De Alliantie gaat inzetten op een cultuurhistorisch verantwoorde aanpak van het Staalmanpleincomplex. Nieuw-West verdient dat.

Hoogachtend,
Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest)
t.a.v. Tineke Rombout, Erik Swierstra
Jan Tooropstraat 6
1062 BM Amsterdam

Erfgoedvereniging Heemschut, Commissie Amsterdam
t.a.v. Norman Vervat
Vondellaan 6
1217 RX Hilversum
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Cuypersgenootschap, Werkgroep Amsterdam.
t.a.v. David Mulder, Alex Hendriksen
1e Jacob van Campenstraat 14-3a
1072 BE Amsterdam

 

 

 

Laatst aangepast op maandag, 16 maart 2015 00:16
 
ProWest