Woningcomplex Staalmanpleinbuurt in Slotervaart Afdrukken

 

De Westelijke Tuinsteden bestonden in 2012 zestig jaar. Een goed moment om stil te staan bij de interessante locaties en architectuur die het gebied rijk is. Aflevering zeventien van deze rubriek, verzorgd door vrijwilligers van de vereniging ProWest, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap.

 

Woningcomplex Staalmanpleinbuurt in Slotervaart

 

Woningcomplex Staalmanplein in november 2008.

Foto: Erik Swierstra.


Door de stadsvernieuwing is de laatste jaren de buurt tussen de Plesmanlaan, Johan Huizingalaan, Aletta Jacobslaan en Ottho Heldringstraat, oftewel de Staalmanpleinbuurt, veranderd.

In het midden is een geheel nieuwe school met woningen verschenen. Ten noorden daarvan is aan de U.J. Klarenstraat een blok gestript om de woningen als kluswoningen te verkopen verkocht en in de noordwesthoek zijn behalve de randbebouwing de woningen gesloopt.

Dit lot is het Staalmanplein woningcomplex van de architecten A. Staal en C. Keesman bespaard gebleven. Het ontwerp beslaat niet alleen het Staalmanplein met de tot wasdom gekomen platanen en de twee woon-winkelblokken die samen een haak vormen: ook erbij horen de haak woningen met plantsoen achter het plein aan de Emile Knappertstraat, de lagere strook met winkels/bedrijven aan de zuidzijde van het plein (de Johanna van Reynvaanstraat) en de drie appartementenblokken hier achter, waarvan twee met een fraaie groenstrook. Last but not least staan aan de Johan Huizingalaan drie, licht gebouwde kiosken onder een luifel, opvallend schuin geplaatst ten opzichte van het plein.

Gelegen aan de belangrijke hoofdweg Johan Huizingalaan en door twee passages in de bebouwing goed verbonden met de omliggende bouwblokken, heeft het plein een buurtfunctie en een functie voor een groter gebied. De functies wonen, winkelen, uiteten, groenrecreatie, auto- en fietsberging en warmwatervoorziening zijn in een ontwerp opgenomen.

Dezelfde kenmerkende architectonische details komen in alle onderdelen terug: zorgvuldig metselwerk in een zogenaamd kettingverband, typerende schuine balkons die per verdieping haaks ten opzichte van elkaar zijn geplaatst en verticale, betonnen banden die de verdiepingen markeren. De onderste bouwlaag van de haak aan het plein laat de stevige constructie van betonkolommen bloot, met daartussen grote etalageramen.

Architect Arthur Staal (1907-1993) kreeg landelijke bekendheid na de Tweede Wereldoorlog. Hij bouwde ook woningen elders in de Westelijke Tuinsteden, in Amstelveen en in Utrecht en veel andere gebouwtypen, waaronder in 1966 de Shell-kantoortoren Overhoeks in Amsterdam-Noord met daarbij een restaurant en laboratoriumgebouwen.

Alex Hendriksen, Cuypersgenootschap.


Laatst aangepast op zondag, 03 november 2013 19:24
 
ProWest