Het BH-gebouw Afdrukken

 

De Westelijke Tuinsteden bestonden in 2012 zestig jaar. Een goed moment om stil te staan bij de interessante locaties en architectuur die het gebied rijk is. Aflevering vijftien van deze rubriek, verzorgd door vrijwilligers van de vereniging ProWest, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap.

 

Het BH-gebouw

 

Fotobijschrift: Het BH-gebouw van Van Gool aan de Overschiestraat; 29 januari 2011

Foto: Erik Swierstra.Door: Alex Hendriksen - Cuypersgenootschap

 

Dit kantoorgebouw aan de Overschiestraat in Amsterdam Slotervaart, in de volksmond het BH-gebouw genoemd vanwege twee golvingen in de gevel, is tussen 1971 en 1978 ontworpen door de architect Frans van Gool.

Van Gool is belangrijk geweest voor Nieuw-West. Zo bouwde hij in ons stadsdeel ook de bekende zaagtandwoningen (gemeentelijk monument) in Slotervaart en de vijf grote galerijflats aan de Notweg in Osdorp. Net als het 40 jaar oude IBM kantoor uit de vorige aflevering is het BH-gebouw een belangwekkend jong kantoorgebouw in de Westelijke tuinsteden.

Verschillende ontwikkelaars op rij waren opdrachtgever voor dit verhuurkantoor waarvoor een strook grond langs de A10 beschikbaar was. De anonimiteit van de functie (verschillende onbekende huurders) heeft de architect verbeeld in een neutrale voor- en achtergevel bestaande uit slechts een staander, een raam en een borstwering die steeds herhaald worden. De twee bollingen in de schijfvormige plattegrond zijn ontstaan uit twee kernen die zijn 'ingeslikt'. De ronde betonnen borstweringen sluiten aan op de golvende beweging van het gebouw, dat afsteekt bij het rechthoekige karakter van het gebied rondom het Delflandplein, dat de afgelopen jaren overigens door sloop-nieuwbouw een ander karakter heeft gekregen.

Van Gool begon zijn carrière bij het moderne Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema voor wie hij de architectuur van winkelcentrum Lijnbaan ontwierp (rijksmonument). Daarna werkte hij enige jaren voor de Amsterdamse Woningdienst, begon een eigen bureau en was enige jaren rijksbouwmeester. Een gebouw mag op zichzelf staan, eigen zeggingskracht hebben, die in een zekere spanning staat met de omgeving, aldus Van Gool. Dat zie je ook bij het BH-gebouw. Weinig in architectuur geïnteresseerde ontwikkelaars gaf hij toch ontwerpen met autonomie, vanuit beheersing van de bouwkundige structuur, architectonische finesse, herhaling van elementen en veel gebruik van beton.

 

 

Laatst aangepast op woensdag, 03 juli 2013 18:28
 
ProWest