Knijtijzerpanden gemeentelijk monument Afdrukken

 

De Knijtijzerpanden zijn gemeentelijk monument. De woonpanden aan de Jan Evertsenstraat, Jan Voermanstraat en de Derkinderenstraat - vernoemd naar architect Herman Knijtijzer - bevatten 364 woningen. Bureau Monumenten en Archeologie en de commissie voor Welstand en Monumenten hebben de architectonische en stedenbouwkundige waarde van de panden onderzocht en positief geadviseerd om het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument.

http://www.samennieuwwest.nl/images/stories/knijtijzers.jpg


Het dagelijks bestuur heeft de woningen nu aangewezen als gemeentelijk monument. Rochdale installeert momenteel centrale verwarming en mechanische ventilatie in de woningen. Dit verbetert het woongenot en gaat niet ten koste van de monumentwaardigheid.

De Knijtijzerpanden zijn een gave en karakteristieke invulling van de tuinstadstructuur, zoals deze door stedenbouwkundige Van Eesteren is bedoeld. Het complex is onderdeel is van een stedenbouwkundige verbinding van de Jan Evertsenstraat, de De Clercqstraat en Rozengracht tot aan de Dam. Voor Amsterdam zijn de panden van belang door hun stedenbouwkundige en architectuur- en cultuurhistorische waarde. Het complex staat op de lijst van Top 100 van naoorlogs erfgoed in Amsterdam.

Van: www.nieuwwest.amsterdam.nl; 13 december 2012.

 


Laatst aangepast op donderdag, 13 december 2012 21:03
 
ProWest