Inspraakreactie op Uitwerkingsplan Podium Amsterdam-Lelylaan Afdrukken


Stadsdeel Nieuw-West
T.a.v. de leden van de stadsdeelraad
Postbus 2003, 1000 CA AmsterdamBetreft: inspraakreactie op Uitwerkingsplan Podium Amsterdam-Lelylaan


Amsterdam/Hilversum, 27 september 2012


Geachte leden van de stadsdeelraad,

Op 3 oktober spreekt u in de commissie over het Uitwerkingsplan Podium Amsterdam – Lelylaan. Al eerder hebben de erfgoedverenigingen Heemschut en het Cuypersgenootschap en Bewonersvereniging ProWest in een inspraakreactie hun zorgen uitgesproken over een aantal onderdelen van dit plan. Graag willen wij met deze brief specifiek uw aandacht vragen voor de toekomst het monumentwaardige gebouw van het Calvijn met Junior College aan de Schipluidenlaan.

De genoemde organisaties ijveren al enige jaren voor het behoud van het gebouw van het Calvijn met Junior College. Het oude deel van dit scholencomplex (hoofdgebouw met aula en gymzaal) is in de jaren zestig gebouwd naar ontwerp van de in de wederopbouwperiode beroemde scholenbouwer J.B. Ingwersen. Het is gerealiseerd onder invloed van de Zwitserse architect Le Corbusier. Door kenners wordt het Calvijn gezien als het belangrijkste late werk van Ingwersen. Onderzoek door zowel monumentenbureau Urban Fabric, in opdracht van Stadsdeel Slotervaart, als de Commissie voor Welstand en Monumenten heeft de grote waarde van de school aangetoond. Welstand is zelfs van mening dat het complex Rijksmonumentwaardig is. Het scholencomplex is vanwege de grote architectonische betekenis ook opgenomen in de Wederopbouw Top 100 van Herrema en heeft de aanduiding orde 1 gekregen op de Waardekaarten voor de AUP-gebieden. Enkele maanden geleden hebben Heemschut en het Cuypersgenootschap het stadsdeel formeel verzocht om het Calvijn met Junior College aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

Tot op heden heeft het stadsdeel zich niet hard willen maken voor het behoud van dit zeer belangrijke gebouw. Mede naar aanleiding van onze inspraak op het Uitwerkingsplan is er recent gelukkig toch een opening gekomen. Het is voor het Dagelijks Bestuur nu bespreekbaar om het pand te behouden en te herbestemmen, indien er een ontwikkelaar komt die in het pand het benodigde programma kan realiseren. Met deze ontwikkeling zijn wij erg blij.
Toch blijft de toekomst van het pand onzeker, met name omdat het stadsdeel de verantwoordelijk voor een eventueel behoud volledig bij de markt wil leggen. Komt er een ontwikkelaar die hergebruik wil, dan kan dat, komt er iemand die alleen sloop wil, dan zal het DB dat niet in de weg zitten. Dat is riskant.

Onze organisaties willen de raad vragen om de macht van de marktpartijen terug te dringen. Wij willen u verzoeken om te kiezen voor behoud van het monumentale complex, of in ieder geval in het uitwerkingsplan op te nemen dat voorafgaand aan iedere ontwikkeling op deze plek eerst een onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheden van hergebruik van het pand. Levert een grondig onderzoek niets op, dan kan er pas een sloop-nieuwbouwplan worden ontwikkeld.

Wij hopen dat u werk zal maken van het behoud van het Calvijn met Junior college. Indien er behoefte is aan een nadere toelichting dan vernemen wij dit graag.

Hoogachtend,

Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest)
t.a.v. Erik Swierstra, Tineke Rombout
Jan Tooropstraat 6
1062 BM Amsterdam

Erfgoedvereniging Heemschut, Commissie Amsterdam

t.a.v. Norman Vervat
Vondellaan 6
1217 RX Hilversum
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
035-6244320

Cuypersgenootschap, Werkgroep Amsterdam.
t.a.v. Ludy Giebels
Pieter Pauwstraat 9
1017 ZJ Amsterdam

Laatst aangepast op woensdag, 03 oktober 2012 19:56
 
ProWest