Toekomst kerkgebouw De Ark, Van Ollefenstraat Afdrukken


Protestantse Kerk Amsterdam
T.a.v. het College van Kerkrentmeesters
Nieuwe Keizersgracht 1A, 1018 DR Amsterdam


Betreft: toekomst kerkgebouw De Ark, Van Ollefenstraat


Amsterdam/Hilversum, 5 september 2012


Geacht College,

De Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Stichting het Cuypersgenootschap en de Bewonersvereniging ProWest (Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden) zijn bezorgd over de toekomst van het Kerkgebouw De Ark aan de Van Ollefenstraat in Slotervaart. Op dit moment worden er plannen ontwikkeld om dit gemeentelijk monument, tevens kandidaat voor de Rijksmonumentenlijst,  gedeeltelijk te slopen en grootschalig te renoveren. Volgens de huidige plannen wordt ongeveer een kwart van het monument gesloopt en vervangen door drielaagse nieuwbouw. Deze nieuwbouw zal het beeld en de architectonische essentie van het bestaande gebouw sterk aantasten.  Onze zorgen worden gedeeld door Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, dat duidelijk zeer negatief geadviseerd heeft op de plannen.

Onze organisaties hebben begrip voor de achtergrond van de plannen, er is geld nodig om de kerk te kunnen onderhouden, maar zijn van mening dat de gekozen weg onnodig grote en onherstelbare schade toe zal brengen aan één van de belangrijkste jonge monumenten van Amsterdam. Volgens ons zijn er ook alternatieven denkbaar voor dit gebouw. Door zijn opzet leent het kerkgebouw zich bijvoorbeeld uitstekend voor een gedeeltelijke herbestemming. Ook zijn wij van mening dat de toekomst van het kerkgebouw bekeken moet worden in zijn omgeving, waar diverse ruimtelijke ontwikkelingen te verwachten zijn. Hoe kan het monument van deze ontwikkelingen profiteren?

Wij hebben recent gesproken met Stadsherstel Amsterdam. Ook deze organisatie denkt dat een alternatief mogelijk is, en wil daar graag werk van maken. Stadsherstel heeft reeds eerder aangetoond kerken, met behoud van een kerkelijke functie, een duurzame toekomst te kunnen geven.

Graag komen wij met u in gesprek over de genoemde plannen en mogelijke alternatieven. Onze organisaties leveren graag een constructieve bijdrage aan een nieuwe toekomst van deze monumentale kerk.

Wij zien uit naar uw reactie, u kunt het beste met de heer Norman Vervat van de Bond Heemschut contact opnemen om een afspraak te maken.

Hoogachtend,

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Commissie Amsterdam
t.a.v. Norman Vervat
Vondellaan 6
1217 RX Hilversum
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
035-3000931 / 06-18181207

Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden (ProWest)
t.a.v. Erik Swierstra, Tineke Rombout
Jan Tooropstraat 6
1062 BM Amsterdam
www.prowest.nl

Cuypersgenootschap, Werkgroep Amsterdam
t.a.v. Ludy Giebels, Alex Hendriksen
Pieter Pauwstraat 9
1017 ZJ Amsterdam

Laatst aangepast op woensdag, 03 oktober 2012 19:57
 
ProWest