Norman Vervat over het Calvijn met Junior College Afdrukken

 

Een gebouw met smoel 

De nieuwbouw elders in Nieuw-West staat gepland voor 2014. Voor de oudbouw zijn de plannen vooralsnog sloop. Maar wie Norman Vervat hoort spreken, gaat met andere ogen naar het gebouw van het Calvijn met Junior College aan de Schipluidenlaan 10-12 kijken. Vervat leidt rond en vertelt, namens Erfgoedvereniging Heemschut, Pro West en het Cuypersgenootschap.


Door: Shirley Brandeis 

“De plannen staan nog niet vast, maar wij weten het zeker: dit moet je niet slopen. Dit is bijzonder. Een naoorlogs ontwerp, een laat meesterwerk, in de carrière van architect Ingwersen, die vooral veel scholen bouwde en duidelijk beïnvloed werd door de wereldberoemde Zwitserse architect Le Corbusier. Dat zie je bijvoorbeeld aan het gedurfde gebruik van beton – hij lijkt te beeldhouwen met dit materiaal – en aan de strakke gevels, aan het golvende dak van de aula en aan de zwevende gymzaal. Het is een school uit de jaren zestig met een grote allure.”

“Helaas. Het hoofdgebouw staat volgens de huidige ideeën van het stadsdeel in de weg. De gymzaal blijft wél behouden. Hier komt een permanent horeca- en cultuurpaviljoen, aldus de plannen. Het stadsdeel wil het gebied hier rondom Station Lelylaan herstructureren. Een stuk Amsterdam zoals het Andreas Ensemble moet het worden, met een meer gesloten bebouwing. Eerst moet de school nog verhuizen. Daarna wil het stadsdeel het hoofdgebouw tot 2020 transformeren tot broedplaats. Dat kan hier goed. Al die lokalen als ateliers. Al die hoge ramen, al dat licht, ideaal om in te werken. Maar wij zien liefst een permanente herbestemming én behoud van het hele gebouw. Alleen behoud van de gymzaal is niet zinvol.

Daarom hebben we het stadsdeel ook formeel verzocht om het Calvijn met Junior aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Het gebouw is goed her te bestemmen. Rondom het gebouw kan gewoon nieuwbouw komen, zoals de gewenste woningen”.

“Je moet het echt zien, want het gebouw ligt verstopt in het groen en is behoorlijk verwaarloosd. Er is liefdeloos mee omgesprongen. Folie op de ramen, niet-onderhouden kozijnen. De schoonheid zie je er daardoor niet vanaf. Maar als je het opknapt, heb je een gebouw met smoel. Het staat in de top 100 van naoorlogse monumenten van voormalig wethouder Herrema.

Het werd eerder ook opgenomen in een rapport over monumentwaardig erfgoed in Slotervaart en de commissie Welstand en Monumenten van de gemeente noemde het ooit Rijksmonumentwaardig. De monumentale waarde is dus erkend. Maar officieel is het nog niet beschermd.

Het stadsdeel kan van alles besluiten. Volgende maand hebben we een gesprek met wethouder Paulus de Wilt. We hopen dat hij zich hard wil maken voor behoud. Als het stadsdeel toch blijft kiezen voor sloop, gaat wederom een bijzonder monumentaal gebouw in Nieuw-West verloren.”

Norman Vervat werkt bij Erfgoedvereniging Heemschut. De vereniging geeft tijdens de Open Monumentendag op 8 en 9 september rondleidingen in Nieuw-West over architectuur en over het werk van Heemschut.
* Vertrekpunt: Van Eesterenmuseum
* Burg. De Vlugtlaan 125 in Slotermeer
* Zie voor meer informatie www.bma.amsterdam.nl

Uit: de Westerpost van 29 augustus 2012.

 

Laatst aangepast op donderdag, 30 augustus 2012 15:12
 
ProWest